bjästa

I artikeln ” Vi tappade hakan under intervjun med prästen” läste jag om en 14-årig tjej som blev våldtagen av en 15-årig kille. Det här hände 2009 och var ett väldigt debatterat ämne i hela Sverige. Killen var populär och enligt många ansågs han vara snygg av både elever och vuxna på bjästa skolan. Försvaret mot pojken från vuxna var att han var snygg och hade lätt att få tjejer. Han skulle aldrig behöva våldta någon ansåg dem vuxna på skolan. Han var alltså väldigt omtyckt. För skolan och det lilla samhället var det lätt att tro att Linnea den 14 åriga flickan bara ljög. Men senare erkände han det han hade gjort och det spelades till och med in på band. Han blev fälld i både tingsrätt och hovrätt. Han blev skuldsatt och var tvungen att betala en stor summa för sitt brott. Det jag förstod när jag såg klippet var att han erkände att det han hade gjort var fel. Men senare våldtog han en 17-årig flicka senare på skolavslutningen. Han hade alltså slutat på skolan men blev inbjuden av prästen för att dela ut blommor till sina förra klaskamrater.

Prästen stod på pojkens sida. Linnea kom inte till skolavslutningen den dagen för att hon inte vågade. ”Det jobbigaste var att ingen trodde på mig” Säger Linnea i en intervju. Prästen insåg senare att han hade fel och bad så mycket om ursäkt. Jag ser det som att dem vuxna inte hade så mycket att säga när sanningen kom fram. Det ända dem gjorde var att be om ursäkt. Jag kan förstå att det är lätt att vända sig mot någon i ett litet samhälle. Där rykten sprids fort och också påverkas av grupptryck.

Det skapades en facebook sida som stöd för pojken. Folk såg ner på flickan och ingen trodde på henne. Genom internet kan flera personer samtidigt visa sina åsikter via ett klick. Jag ser det som att pojken utnyttjade sin popularitet för att slippa få skulden. Det är skrämmande att till och med vuxna stod på pojkens sida. När det fanns bevis och domen var fälld. Linnea var tvungen att flytta 50 mil från Bjästa. Pojken blev hotad av en facebook grupp som stöttade Linnea och han blev också tvungen att flytta.

Det jag vill säga är att det är svårt att ändra åsikter som man har. Pojkens sågs säkert som snäll och trevlig. När man har den synen på någon är det svårt att ändra på den. Flickan var säkert mindre populär och jag tror att det fanns många som inte kände henne. Det är lätt att döma någon man inte känner. Speciellt på internet där information sprids snabbt. Det räcker inte bara med att höra ” Killen är ju snäll, varför skulle han ha gjort något sånt” För att bevisa att han var oskyldig. Men det räckte tydligen inte med bevis heller för att bevisa det lilla samhället att dem hade fel. Jag tror inte riktigt att dem förstod att dem stöttade en våldtäcksman.

 / Victoria


Kommentarer
Postat av: Hanna Johansson

Bra skrivet Victoria. Jag tycker den här händelsen är riktigt hemsk. Bara för att pojken anses som väldigt snäll, snygg, trevlig och lätt får tjejer betyder det inte att han inte kan göra en så hemsk sak. Och bara för att tjejen antagligen inte var lika populär som han, ljuger hon? Nej, det håller det. Det är också skrämmande hur alla, till och med de vuxna(!), vände sig emot tjejen.

2011-04-28 @ 12:31:46
URL: http://alldifferentallequal.blogg.se/
Postat av: Josefina

Vilken fruktansvärt tragisk historia. Tyvärr är inte det här första gången där vi får läsa och höra om hur folk tvivlar på offret. Det måste vara det värsta tänkbara scenariot, att ingen tror på en när något så fruktansvärt har skett. Det är när man är utsatt, ensam och rädd som man ska lita på att vuxna människor kommer och hjälper och backar upp och när de brister blir sveket dubbelt så stort, tror jag. Mycket bra att du väljer att lyfta fram den här historian för det är oerhört viktigt att sådana här misstag inte sker igen.

2011-04-28 @ 13:00:16
Postat av: Helena

Det här fallet har upprört - och upprör fortfarande - många och med all rätt! Jag tycker att vuxenvärldens svek mot Linnea är värst...

2011-05-11 @ 15:31:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0